XTmas of LRZ

Lösch- und Rettungzug

 

Tijdens onze vakantie in 2009 hebben we voor het eerst deze imposante treinstellen gezien, opgesteld in Station Lausanne. Gelukkig konden we daar vrij gemakkelijk nog een flink aantal foto's schieten.

Ik bezit foto's van Brandweertreinen van de SBB, BLS en de werktreinen DB en RhB.

Dit is de info die ik kon vinden over Brandweertreinen, onder andere over de BLS met een soortgelijke trein


This is the info I could find about Fire-fighting and Rescue trains, including the BLS with a similar train

For many years Fire-fighting and Rescue trains ** have been based at strategic locations throughout the Swiss rail network. The two types in service were introduced in either 1976 or 1996 and both shared the same disadvantage of needing a separate diesel locomotive to provide motive power. With this problem in mind and in anticipation of the Lötschberg Base Tunnel opening in 2007 the first of a new generation of self-propelled trains has been delivered to the SBB at Brig during the Summer of 2004.


Later kwam ik er achter dat ook de BLS dit treinstel bezit, natuurlijk in de mooie BLS Huisstijl, dus een mooi item voor onze Fototrip. Volgens mij valt het onder de verantwoordelijkheid van de Brandweer van Frutigen.

http://www.feuerwehr-frutigen.ch/technik/lrz.asp

Hier de link van de bouwer van dit treinstel.

https://www.windhoff.de/index.php/fahrzeuge/loeschen-retten-bergen-schuetzen/


LRZ BLS

In de mooie huisstijl van de BLS is deze LRZ in zijn thuisbasis te zien in Frutigen. We zijn er speciaal een keer naar toe gegaan tijdens onze Fototrip.

We waren net op tijd, want tijdens het fotograferen werd de Brandweertrein naar binnen gereden.

Later tijdens mijn Fototrip 2013 kwam hij net aan rijden.


LRZ DB

Niet echt een Brandweertrein, maar dit is een Gereedschapwagon in Station Aken.


LRZ RhB

Niet echt een Brandweertrein, maar de precieze status van deze combinatie ken ik niet. Ik vermoed dat het wel in de buurt komt aangezien deze combinatie staat bij de tunnelingang in Klosters.


LRZ SBB 

Zoals geschreven onze eerste kennismakeing was in 2009 in Lausanne, later zijn we diverse treinstellen in Zwitserland tegen gekomen, ook de oudere versie in Station Brig en Erstfeld.