🇳🇱📷 Centraal Post. 📷🇳🇱

Voormalig EKP

CentralPost openingsfoto Gr 0001

 

Tijdens een korte rondleiding door dit kenmerkende gebouw waar ik, net zoals veel Rotterdamers heb gewerkt, heb ik gezien hoe dit gebouw is veranderd!. Sommige dingen zijn onherkenbaar, zoals de werkvloeren en andere dingen zijn weer of nog heel herkenbaar zoals trappenhuizen en de kunstwerken.

Het Stationspostkantoor heeft een sleutelpositie in het oeuvre van de gebroeders Kraaijvanger. Het gebouw is geheel voor de mechanische sortering van de post ontworpen. De functionele opbouw is in een robuuste baksteen  en betonarchitectuur vormgegeven, typerend voor de wederopbouw. Daarbij speelt het monumentale glas-in-beton kunstwerk van Louis van Roode in de zijgevel een belangrijke rol.

Delftseplein 31
E.H.A. & H.M. Kraaijvanger
1954-1959

Renovatie
In 2005 is begonnen met de renovatie van het Stationspostkantoor. Ook de kunstwerken die overal in het gebouw te zien zijn, zijn gerestaureerd en weer in volle glorie terug te zien. 

De renovatie is eind 2009 afgerond en begin 2010 hebben de eerste bedrijven zich in het pand gevestigd.
Het gebouw bestaat uit veertien verdiepingen (voorheen zeven) en twee kelderetages voor 250 parkeerplaatsen. Op de begane grond van Central Post, zoals het gebouw nu wordt genoemd, zijn  publieke en openbare functies, zoals een health club en een horecagelegenheid, gevestigd.

(bron: Gemeente Rotterdam)